Uniform
 

 Het basisuniform:

  • FOS hemd met de nodige kentekens (zie Badges vanaf BeversBadges Welpen & Wolven & Badges vanaf JVG)
  • De Havik das (rood rechts, wit links)
  • Een effen donkerblauwe broek uit katoen of ribfluweel. Géén jeansbroeken, trainingsbroeken of sportbroekjes.
  • Stevige bottines of stevige stapsandalen
  • De Havik T-shirt (donkerblauw)
  • Grijze of donkere kousen

De belangrijkste onderdelen zijn het scoutshemd en de scoutsdas. Nieuwe leden mogen de kosten spreiden door de aankoop van andere uniform delen te spreiden.

De prijslijst van de uniform-onderdelen in het winkeltje vindt u hier.

Het dragen van een uniform is én blijft iets typisch scouting. Dit omwille van de functionele bijdrage, maar ook onze donkerblauwe kleur maakt duidelijk: wij zijn fiere Fossers, echte scouts!

 

Signaalfunctie

Alle kinderen van de scouts zijn door de leiding gemakkelijk te herkennen en ook de leden onderscheiden gemakkelijk hun leiding. Het uniform heeft uitstraling naar de buitenwereld toe. Met ons specifiek uniform herkent men ons als jeugdbeweging: wij zijn FOS Open Scouting!

 

Gelijkheidsfunctie

Open Scouting houdt in dat we actief de meerwaarde opzoeken van de verschillende meningen binnen de maatschappij. We staan open voor alle afkomsten, culturen, geloofsovertuigingen en financiële achtergronden. Met een uniform brengen we iedereen op gelijke hoogte. Het is een fundamenteel uitgangspunt binnen onze scouts dat iedereen gelijk wordt behandeld en dat we met elkaar omgaan als gelijken. Dat is het startpunt om elkaar te verrijken met de kennis en perspectieven opgebouwd vanuit verschillende achtergronden.

 

Stevigheidsfunctie

Scouting is doen, beleven en experimenteren. Stevige speelkledij die die onbekommerd vuil mag worden, dat heb je nodig. Het uniform is dan ook goed ontworpen en kan vele jaren mee gaan.