Comité
 

Het einde van het jaar is in zicht. We blazen graag met jou het jaar uit op onze kerstmarkt op 16 december.

Op 13 januari klinken we graag op het nieuwe jaar tijdens onze nieuwjaarsreceptie! Tot dan!

November is achter de rug, met als hoogtepunten voor het comité onze fuif ‘Havik de Luxe’. Bedankt voor het leuke feestje! Ook een dikke merci aan Ruben die enkele jaren geleden het concept uitgewerkt heeft en nog steeds de trekker is. Het was de vijfde editie, waardoor ‘Havik de Luxe’ - en Rubens cocktails - nu tot de tradities van De Pinte behoort! Verder hebben we gezellige baravonden met lekkere snacks gehad, en was het op 18 november klusdag en naaikransje. De dames hebben 30 (!) dassen gemaakt. De klussers hebben o.a. deursloten hersteld en een wc-bril vervangen. En dat brengt me naadloos naar…

lokalenonderzoek2023

Je hebt waarschijnlijk het nieuws in de pers gelezen over de slechte staat van de lokalen van de meeste jeugdbewegingen. Mijn reactie daarop vergt een iets langer “Woordje van de Voorzitter” dan gewoonlijk. Met trots durf ik zeggen dat de staat van ons lokaal tot de beste van het land horen. Dat is enkel zo dankzij de enorme inzet van vrijwilligers en goed financieel beheer. Iets meer dan 20 jaar geleden is het verhaal van ons huidige scoutslokaal begonnen. De gemeente heeft ons toen de erfpacht van het terrein gegeven, en we hebben op eigen kracht het lokaal ontworpen, gebouwd, gefinancierd zonder leningen (!) en sindsdien onderhouden. Gaandeweg brachten we verbeteringen aan, met als recentste voorbeelden de nieuwe brandcentrale en nieuwe gordijnen in de polyvalente zaal.

Het werk is echter niet af en zal nooit af zijn. Ons lokaal is niet goed geïsoleerd (met hoge verwarmingskosten tot gevolg), er zijn vochtproblemen (zoals nu in het beverlokaal, de polyvalente zaal en het winkeltje), de vereisten voor erkende jeugdverblijven zoals het onze zijn net verstrengd,  en na 20 jaar onstuimig scouts-gebruik gaan er vaak dingen stuk.

Lees daarom zeker verder onder LEES MEER over hoe jij een handje kan helpen aan een propere en veilige plaats voor onze kinderen.

Bedankt, en tot zaterdag!

Een veilig en proper jeugdlokaal voor onze kinderen!

Een +20jaar oud jeugdlokaal beheren vergt niet enkel kleine herstellingen. Grote herstellingen of upgrades zijn jaarlijks nodig. De volgende grote projecten zijn de vervanging van alle (!) buitendeuren en enkele aanpassingen om te voldoen aan de verstrengde brandveiligheidsnormen. Dat zal de grootste kost voor onze vereniging zijn sinds de bouw van het lokaal! Het meeste werk zal uitgevoerd worden door aannemers, maar er komt ook wat extra werk voor ons bij kijken. Zo moeten we de nieuwe deurkaders schilderen en willen we van de aanpassing aan de gasleidingen gebruik maken om de keuken “kuisvriendelijker” te maken door bv. een betonnen sokkel te maken onder de kooktoestellen en een valse wand te plaatsen voor de waterafvoerbuizen. We zullen hulp nodig hebben om deze klussen te verwezenlijken, en daarna om het lokaal en terrein in goede staat te houden.

Naast helpende handen zijn ook de nodige fondsen nodig om dat allemaal te doen. Ik leg graag kort uit hoe we dat doen.

De belangrijkste inkomsten van het comité zijn:

  • onze bar,
  • onze activiteiten (Havik de Luxe, azaleaverkoop, en afhaal-balletjes-in-tomatensaus), en
  • de verhuur van ons lokaal aan andere jeugdverenigingen die bij ons op kamp komen.

Jullie kennen al onze bar en onze activiteiten en hoe je daar kan helpen (voor of achter de bar), dus wil ik het deze keer hebben over de verhuur, want de grootste netto-opbrengst komt (veruit) van de verhuur. Als erkend jeugdverblijf komen we daarenboven in aanmerking voor subsidie voor tot 60% van de kosten voor energiebesparing, brandveiligheid of duurzaamheid. Zonder verhuur zou het dus onmogelijk zijn om ons lokaal, terrein en kampmateriaal te onderhouden en verbeteren.

We doen het volgende om het lokaal te verhuren en zo die broodnodige inkomsten te genereren:

  • administratie en coördinatie,
  • de begeleiding van de huurders, en
  • het lokaal kuisen voor een verhuur.

De meeste hulp is nodig om het lokaal proper krijgen zodat we de sleutel zonder blozen kunnen bezorgen aan onze huurders. Daarvoor organiseren we 3x per jaar een grote kuis: voor de kerst-, paas- en zomervakantie. Professionele poetshulp inschakelen is jammer genoeg financieel niet haalbaar – door de grootte van ons lokaal zou het evenveel kosten als de verhuur zou opbrengen. Ik weet dat poetsen bij de meeste mensen niet bovenaan het favorietenlijstje van vrijetijdsbesteding staat, maar: vele handen maken het werk licht. En los van de verhuur – hygiëne is toch ook belangrijk voor onze eigen kinderen? Mogen we op jou rekenen om eens een handje toe te steken bij een grote kuis van ons lokaal?

Daarnaast maakt het een groot verschil als iedereen elke week zijn steentje bijdraagt door het simpelweg zelf proper te houden, kinderen erop aan te spreken als ze iets niet opruimen, iets vuilmaken of laten rondslingeren, en als je iets ziet, het gewoon op te ruimen. Breng bv. lege glazen en chipzakjes zelf naar de bar. Als je glas, brikje of blikje ziet liggen, raap het aub op en doe het gewoon in de juiste vuilnisbak. Het kan even duren voor iemand anders het ziet, en dan kan een kind zich al pijn gedaan hebben. En vuil trekt vuil aan (“waarom zou ik mijn brikje niet op de grond laten vallen als er toch al eentje ligt?”; “waarom zou ik niet op een tafel of stoel staan als er al een voetafdruk op staat?”)… Het maakt ook de grote kuis ietsje kleiner. Laten we dus de prachtige zegswijze weer in de praktijk brengen: “Een scout laat twee dingen achter: niets en dank u wel”.

Hou dus aub onze nieuwsbrieven, de comitékalender op de website en de WhatsApp groep ‘Helpende Handen’ in de gaten. Wil je graag aansluiten bij onze ‘Helpende Handen” Whatsapp groep en de uitnodigingen ontvangen, scan dan de QR hieronder. Iedereen is van harte welkom, want vele handen maken het werk licht. Enkel zo kunnen onze kinderen in een veilige en gezonde omgeving spelen en opgroeien.

QR Helpende Handen

Kalender Leiding/Comité

za 18 mei
Daguitstap / Betaalde Activiteit
za 1 juni, 9:00 - 17:30
Klusdag
do 6 juni, 20:00 - 22:30
Comitévergadering
za 29 juni
Voorkamp
ma 1 juli
Grootkamp
zo 7 juli, 10:00 - 17:00
Bezoekdag Grootkamp